Blijf je worstelen met die extra kilo's, zelfs na eindeloze diëten? De reden ligt dieper dan je denkt. Ontdek hoe één simpele observatie Janneke's strijd tegen overgewicht voor altijd veranderde.
Ken je dat gevoel? Je start vol goede moed een nieuw dieet, vastbesloten om dit keer wél die overtollige kilo's kwijt te raken. Maar voor je het weet heb je toch weer teveel gegeten, tot aan misselijkheid toe en voel je je lamlendig. Afschuwelijk dat het maar niet lukt om dit patroon te doorbreken.
Dit patroon heeft flinke gevolgen. Niet alleen op fysiek gebied, met alle gezondheidsrisico's, maar ook sociaal en emotioneel.
Elke mislukte poging om je eetgewoontes te veranderen, knaagt aan je zelfvertrouwen.
Je voelt je machteloos, alsof je lichaam een eigen wil heeft die sterker is dan jouw geest.
Net als bij Janneke, kan dit leiden tot een gevoel van constante onrust, frustratie en lichamelijke klachten. Haar realiteit: 15 kilo te zwaar, continu worstelend met kortademigheid en gewrichtspijnen, zonder blijvend succes bij elk dieet dat ze probeerde.
Maar wat als je eetgedrag eigenlijk een boodschapper is?
Denk aan een kind dat huilt - het huilen zelf is niet het probleem, maar een signaal dat er iets anders aan de hand is. Zo werkt het ook met emotie-eten.
Janneke herkende haar drang om te eten in situaties waarin ze voor haar gevoel 'even niets moest'. Dat ze even tijd had voor zichzelf.
Zo had ze op een zonnige werkdag een zakelijke afspraak. Vanwege deze afspraak kon ze er niet tussenuit en voelde zich gevangen. Deze innerlijke onrust bleef de hele morgen bij haar - sluimerend onder de oppervlakte.
Tijdens haar pauze, waarin ze even niets moest, laaide de onrust in haar lichaam op. Die onrust kon ze alleen maar temperen door te gaan snoepen of te overeten. Ze wilde dit niet maar kon het niet stoppen. Ze voelde zich verslaafd.
Elke keer als ze een gevoel had van ‘iets te moeten’ of een verplichting, dook die onrust op.
Wat Janneke niet wist, was dat haar strijd niet ging om wilskracht of doorzettingsvermogen, maar om diepgewortelde emotionele triggers.
Wil je grip krijgen op je emotie-eten lees dan verder.
Stel je eens voor dat je niet meer hoeft te vechten tegen je eetbuien, maar dat je ze kunt zien als innerlijke signalen? Dat je net als Janneke leert om je triggers te herkennen voordat ze tot eetbuien leiden. Dat je de situatie, die eerder tot een eetbui leidde, nu kan onderzoeken.
Snel zal je merken dat je bewuster bent van je emoties voordat je naar eten grijpt.
Na een maand heb je al enkele keren een eetbui voorkomen door je onderliggende gevoelens te herkennen en er anders mee om te gaan.
En als bonus groeit je zelfvertrouwen met elke kleine overwinning.
Krijg ook grip op je emotie-eten en volg de stappen die Janneke nam in haar zelfonderzoek. Op weg naar emotievrij-eten, op weg naar genieten van eten.
Je kunt vandaag nog starten.
Stap 1. Observeer jezelf, zonder wat aan je eetbuien te veranderen
Stap 2. Houd een eetdagboek bij
Stap 3. Analyseer je triggers
Door deze stappen te volgen, zet je de eerste stap naar het doorbreken van je emotie-eetpatroon.
Zo kwam bij Janneke het inzicht dat ze vroeger in haar kinderjaren thuis veel moest doen. Dagelijks stonden huishoudelijke klussen voor haar klaar, die ze gewoon had te doen. Janneke had geen keuze.
Ze ervaarde dat er weinig ruimte voor haar was als klein kind om ook dingen te doen die zij zelf graag wilde.
Janneke’s drang naar eten kwam niet door honger, maar werd getriggerd door een gevoel van 'moeten' - een echo uit haar verleden.
Natuurlijk hebben we als volwassene onze verantwoordelijkheden en hebben we onder meer te gaan werken. Soms voelt dit prettig, soms minder - dat hoort bij het leven. Het verschil zit in hoe we deze 'moetens' ervaren en hoe we daarop reageren.
Janneke kwam tot de ontdekking dat situaties in het nu haar onbewust deden herinneren aan oude situaties uit haar jonge kinderjaren. Situaties die haar indertijd raakten, maar die ruim 40 jaar later nog steeds worden toegedekt met boosheid, frustratie en onrust. Dit uitte zich door te snoepen en te overeten.
Laat je niet meer leiden door echo’s uit je verleden. Onderzoek jezelf en leef in het nu.
Heb het goed,
Christel