Wie ben ik?

Mijn naam is Christel Reus. Voordat ik mijn opleiding als PRI therapeut ben gaan volgen heb ik gestudeerd aan de Karthuizer Academie in Amsterdam. Heb daar mijn HBO diploma Inrichtingswerk behaald. Tijdens deze en eerdere opleidingen in de hulpverlening heeft de vraag ‘Waarom jij, ik, wij allemaal, doen wat we doen’ me altijd gefascineerd. Deze fascinatie heeft mij in aanraking gebracht met PRI. Als eerste heb ik de methode met behulp van een PRI-therapeut zelf geleerd. Daardoor heb ik zelf ervaren hoe PRI werkt en gezien wat dit voor mijn leven heeft betekend. Daarover vertel ik hieronder meer.

Door de inzichten en de concrete handvatten ben ik in staat om een vrijer, onbelaster leven te leven. Dit is wat ik iedereen, ook jou, gun! Jou los laten komen van jouw belemmeringen, waardoor jij een meer onbevangen leven tegemoet kunt gaan.

Wat ik nu het liefste doe is jou begeleiden in jouw persoonlijke traject!

Mijn leven voor PRI

Toen ik 17 jaar was heb ik de eetstoornis anorexia ontwikkeld. Heel lang is het een raadsel voor me geweest waarom ik dit had. Ik droeg altijd de zware last in mij mee van het niet willen/mogen/kunnen eten. ‘s Avonds lag ik vaak met een knorrende maag in bed. Op die momenten maakte ik mezelf wijs dat dit mijn kracht was.. de kracht van het ‘niets nodig’ hebben. Zelfs geen eten. Op een zekere dag besefte ik mij, dat als ik mijn lijf zo uithongerde, ik waarschijnlijk geen kinderen zou kunnen krijgen. Dat moment is voor mij heel belangrijk geweest. Ik voelde een verlangen om ooit moeder te willen worden. Vanaf dat moment heb ik mijzelf strakke kaders opgelegd en bepaalde voedingsmiddelen toegestaan. Zolang ik me aan deze regels hield, dacht ik, dat ik mezelf kon accepteren.

Je kunt je voorstellen dat dit gevoel ver weg stond van het leiden van een ontspannen en gelukkig leven. Met heel veel wilskracht heb ik dit leven 'volgehouden'. Op deze manier leven is heel afschuwelijk. Wat wellicht nog wel het ergste was, was dat er aan de ‘buitenkant’ (ik hield me strikt aan bepaalde voedingsmiddelen zodat ik niet teveel schade aan mijn lijf zou aanrichten) niets aan mij was te zien, maar van binnen voelde ik me heel eenzaam. Een goede vriendin waar ik veel mee deelde bracht mij in contact met het eerste boek van Ingeborg Bosch, de grondlegster van PRI: ‘De herontdekking van het ware zelf’. Direct was daar voor mij de herkenning en voelde ik sterk: ‘dit klopt, zo zit ons brein en ons gevoel in elkaar’. Dit was het begin van de oplossing van mijn anorexia.

Inmiddels heeft het eenzame gevoel plaatsgemaakt voor een gevoel van zelfliefde en vervulling. De concrete stappen die ik heb leren zetten met behulp van de PRI-methode is voor mij de sleutel geweest waardoor ik antwoorden heb gekregen. Antwoorden op vele vragen en overtuigingen die ik over mezelf had. Deze bevrijding gun ik iedereen en is vrijwel voor iedereen mogelijk!

Tot slot

Mijn verhaal gaat nu ‘toevallig’ over een eetstoornis. Wellicht gaat jouw verhaal over:

  • je depressief voelen
  • het idee hebben dat je telkens maar tekort schiet
  • het gevoel hebben niet te voldoen en van daaruit boos worden
  • extra hard je best doen voor de ander
  • eigenlijk niet zoveel waarde hechten aan je leven
  • gevoel van onverschilligheid of neerslachtigheid
  • opmerken dat je veel zaken (blijft) uitstellen
  • niet goed voor jezelf zorgen
  • vul zelf maar in..

Eigenlijk maakt het niet uit hoe ons zogenaamde afweergedrag eruit ziet. Het gaat erom dat je hier zicht op krijgt en dat je dat gedrag vervolgens kan gaan oplossen. Het kan echt!

MAAK VANDAAG NOG EEN AFSPRAAK